ROOTSREIZEN naar Ghana en Java/Bali

Suriname is door de koloniale geschiedenis van Nederland de Verenigde Naties in het klein.
De bevolking bestaat uit een mengelmoes van onder meer afstammelingen van slaven, Chinese, Javaanse en Indiase contractarbeiders, inheemse oorspronkelijke bewoners en Nederlandse boeren.

In feite is de slavernij niet op 1 juli 1863 maar in 1873 afgeschaft, daar de slaven gedwongen werden om 10 jaar langer te werken onder staatstoezicht. Hiermee was Nederland het laatste koloniale land dat de slavernij heeft afgeschaft. Engeland deed dat in 1833, Frankrijk in 1848.

Tussen 1650 en 1830 brachten voornamelijk Nederlandse slavenhalers ruim een kwart miljoen Afrikaanse slaven naar Suriname. Daar werden zij op plantages te werk gesteld, eerst door de Engelsen in de tijd dat Suriname nog een Engelse kolonie was (1650-1667) en daarna door de Nederlanders. De Creolen in Suriname kwamen o.a. uit Ghana en Angola naar Suriname.
Na de afschaffing van de slavernij moest het werk op de plantages doorgaan. Daarom werden eerst Chinese contractarbeiders aangetrokken. In de periode 1858 – 1873 vertrokken ongeveer 2.780 Chinese contractarbeiders naar Suriname. In de periode 1873-1916 emigreerden vervolgens ruim 34.000  Hindoestanen uit Brits-Indië naar Suriname om daar op de plantages te gaan werken.

De eerste immigratie van Javanen naar Suriname in 1890 was een experiment op de plantage Mariënburg, eigendom van de Nederlandse Handelmaatschappij (NHM). Velen denken dat de contractarbeiders het beter hadden dan de slaven omdat ze betaald werden, maar de werkelijkheid was dat de behandeling net zo erg was. Kijk maar naar de video “Het geheim van Mariënburg” https://youtu.be/_4JC0nhye30 .

De stichting VNS organiseert al vele jaren educatieve reizen naar Suriname om de betrekkingen tussen Nederland en Suriname te versterken. Naast deze reizen is de stichting begonnen met het organiseren van reizen naar de landen van herkomst van de verschillende bevolkingsgroepen die in Suriname woonachtig zijn. Vooral Surinamers die kennis willen maken met hun “ROOTS”, maar ook voor andere geïnteresseerden in de koloniale geschiedenis  van Suriname, zijn deze reizen een “must”. Ga op zoek naar uw wortels met ROOTSREIZEN en  maak een historische reis door Java en Bali. U komt vast wel wijzer terug.
Wilt u nu al iets meer weten over de Javaanse immigratie in Suriname? Kijk alvast maar naar https://youtu.be/2jdfOn5mbAM
https://youtu.be/W8bUYYc1ilg
https://youtu.be/x8KK_h_4DLs