Nuttige Informatie

Paramaribo

Paramaribo is een levendige stad, met een prachtig historisch centrum. Het centrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, alle gebouwen zijn vrijwel volledig van hout gemaakt. De koloniale achtergrond van Suriname geeft af en toe een typisch Nederlands tintje aan het geheel. Lopend door de straten van Paramaribo zou het best eens kunnen dat je opeens erg Nederlandse dingen tegenkomt. Paramaribo is eigenlijk de enige stad van Suriname, bijna de helft van de bevolking woont hier.

Eten en drinken Suriname

In Suriname moet je geen haute cuisine verwachten; er wordt geserveerd uit de smakelijke volkskeuken van voormalige contractarbeiders, vrije slaven en ondernemende Chinezen. In Paramaribo vind je rondom het toeristische uitgaanscentrum uitstekende Chinese, Javaanse en een aantal Europese restaurants. Er is zelfs een authentiek Hollands pannenkoekenhuis. Elders in de stad zijn ook de Amerikaanse fastfoodketens vertegenwoordigd.

Gerechten van Suriname

De doorsnee gerechten bestaan uit rijst, gecombineerd met kip of vis in alle mogelijke variaties. Achter deze ogenschijnlijke eentonigheid schuilt een keur aan exotische maaltijden. Erg geliefd is de pindasoep, gemaakt van echte home made Surinaamse pindakaas met zout vlees en kip. Lichter verteerbaar is de Javaanse saoto, een goed gevulde groentebouillon met kip, taugé en ei. Typisch creools is heri heri: gekookte aardvruchten met zoute vis. Natuurlijk kennen we allemaal BB&R, oftewel bruine bonen met rijst. De Hindoestaanse roti, een met kip en aardappelen gevulde pannenkoek, is prima voor de lunch. Lekkere snacks zijn bakbananen met pindasaus of teloh, als friet gebakken cassave. De Surinaamse keuken is sterk beïnvloed door de Chinese, maar het bijzondere is dat er in Suriname toch altijd een eigen draai aan wordt gegeven. Juist die fusion-kitchen maakt het land beroemd om zijn eetcultuur.

Fruit in Suriname

Fruit is er in alle soorten en maten. Mango’s (heten in Suriname manja’s), meloenen liggen en markoesa (passievrucht) zijn populair. De gewone banaan heet in Suriname bacove. Van iets dat in Suriname wél banaan heet worden chips gemaakt. Die banaan wordt ook gekookt en heet dan kookbanaan. De kleine vingerbananen zijn heerlijk: om je vingers bij op te eten.

Drinken in Suriname

Naast verse vruchtensappen vind je in Suriname ook de bekende frisdrankmerken, hier bekend onder de verzamelnaam ‘soft’. Soms wordt dit vanuit het flesje overgeheveld naar een plastic zakje met een rietje (vanwege het statiegeld of een tekort aan glazen). Ook wordt in Suriname veel bier gedronken. Parbobier wordt lokaal gebrouwen en is bijna overal in het land te krijgen. Wie met een groter gezelschap drinkt – of gewoon erg veel dorst heeft – doet er wijs aan een djogo, een literfles, te bestellen. Daarnaast zijn ook de verschillende soorten rum zeer bekend. Borgoe Rum (40%) heeft verschillende kwaliteitsniveaus. De basisversie wordt vaak als mixdrank gebruikt.  Mariënburg Rum is veel sterker met een alcoholpercentage van 90% (niet geschikt voor pure consumptie!) Sinds de ondergang van de Mariënburg plantage wordt geïmporteerd suikerriet gebruikt voor het maken van de rum.

Omgang in Suriname

In het algemeen wordt beleefdheid zeer op prijs gesteld. Men spreekt elkaar vaak met ‘u’ en mijnheer en mevrouw aan. Ook bij het groeten is men beleefd. Groet vooral even iedereen als je ergens een ruimte met mensen binnenkomt. In de meeste gevallen geef je een hand maar bij hele goede vrienden is een brasa (omhelzing) gebruikelijk. Onderdeel van de begroeting is de vraag: Hoe gaat het? of ‘Fa waka’. Men verwacht geen uitgebreid antwoord terug. Het Surinaamse antwoord op deze vraag is vaak ‘rustig’ wat goed of oké betekent.

Kleding in Suriname

Surinamers zijn over het algemeen erg beleefd en stellen nette kleding op prijs. Zorg dat je fris en goed gekleed op bezoek gaat, als je wordt uitgenodigd bij mensen thuis. Dat wordt op prijs gesteld (té netjes gekleed zijn voor een gelegenheid, bestaat niet in Suriname). En als je ergens binnenkomt is het belangrijk dat je alle aanwezigen beleefd groet. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar het is in Suriname een ware doodzonde als je het niet doet – in een land met weinig inwoners en veel verschillende culturen houdt men elkaar graag te vriend.

Gewoonten in Suriname

Mensen met een uniform zijn gewend dat hun gezagspositie wordt gerespecteerd. Surinamers bestempelen de Nederlandse jovialiteit en directheid wel eens als vrijpostig. Dit alles neemt niet weg dat je in Suriname snel en gemakkelijk een praatje kunt maken.

Te laat op een afspraak verschijnen is niet handig. Ook al duurt het daarna enige tijd voordat de bewuste activiteit begint, het geeft geen pas om over het lange wachten te klagen. Met de tropische temperaturen ligt het tempo nu eenmaal vrij laag. ‘No span’ zeggen de Surinamers dan, maak je niet druk.

Mensen met een uniform zijn gewend dat hun gezagspositie wordt gerespecteerd. Surinamers bestempelen de Nederlandse jovialiteit en directheid wel eens als vrijpostig. Dit alles neemt niet weg dat je in Suriname snel en gemakkelijk een praatje kunt maken.

Te laat op een afspraak verschijnen is niet handig. Ook al duurt het daarna enige tijd voordat de bewuste activiteit begint, het geeft geen pas om over het lange wachten te klagen. Met de tropische temperaturen ligt het tempo nu eenmaal vrij laag. ‘No span’ zeggen de Surinamers dan, maak je niet druk.

Openingstijden in Suriname

De meeste winkels zijn open van 8.00 tot 16.30 uur, zaterdag tot 13.00 uur; in het centrum van Paramaribo is er koopavond op vrijdag, tot 19.00 uur. Chinese supermarkten zijn tot laat in de avond open. Kantoren van de post, banken en de overheid zijn op werkdagen van 7.00 of 7.30 tot 14.00 uur open. Op zondag zijn Chinese winkels open net als de shopping malls in Paramaribo-Noord en -West.

Tijdens trips naar het binnenland kan handwerk worden gekocht, zoals omslagdoeken en houtsnijwerk bij de marrons. Bij de indianen kun je sieraden en aardewerk kopen. De prijzen zijn vrij laag, afdingen is niet erg gebruikelijk. Deze artikelen zijn ook verkrijgbaar in souvenirwinkels in Paramaribo zoals Sibi Busi Designs op Kerkplein 8 en aan de Saramaccastraat. Andere leuke winkels zijn de giftshop van Zus & Zo tegenover de Palmentuin en Ready Tex aan de Maagdenstraat waar ze originele souvenirs en prachtig gemaakte sieraden en kunstwerken verkopen. Ook op de SMS-pier, links van De Waag aan de Waterkant, is handwerk te koop.

Klimaat

Suriname heeft een tropisch klimaat, wat zorgt voor vochtige warmte. Overdag is het rond de 30 graden en ’s nachts blijft het ook nog vrij warm.

Naast dat er heel het jaar door buien kunnen vallen, zijn er twee regenperioden, een korte regenperiode van begin december tot begin februari, hierop volgt een korte droge periode.

Eind april tot half augustus is de lange regentijd, hierop volgt een lange droge tijd. In die regenperiode regent het vrij veel, de buien vallen meestal in de namiddag of in de nacht. De beste reistijden zijn de maanden van de korte en lange droogteperiode, van februari tot en met april en half augustus tot en met eind november.

Elektriciteit

Over het algemeen hebben de hotels een voltage van 110 Volt, maar in de grotere hotels is  een voltage van 220 Volt gangbaar. Toch even opletten dat je apparatuur geschikt is voor deze verschillende voltages. Handig is om een (zogeheten Amerikaanse) verloopstekker mee te nemen onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.

Geld en Valuta

De munteenheid is de Surinaamse Dollar (SRD). Voor € 1,- krijg je ongeveer 20 SRD (koers 2020) In alle hotels zijn er PIN-automaten. Je pinpas wél op “BUITENLAND” instellen. Het maximum pinbedrag per dag is €250,-.

Fooien

Het geven van fooien is in Suriname heel gebruikelijk. Wanneer je tevreden bent met de service is een fooi van 5 tot 10% van de totale rekening normaal. Bij individuele bestellingen moet je daar rekening mee houden. In landen als Suriname ontvangt personeel dat werkzaam is in de dienstverlening een minimaal inkomen en ieder extraatje wordt zeer gewaardeerd.

Fotograferen

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een “wereldstekker” voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming.  Vraag altijd toestemming als je mensen van dichtbij fotograferen wilt. Met name binnenlandbewoners stellen het niet altijd op prijs om op de foto gezet te worden. Vraag ook daar altijd toestemming!

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze reizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken. Je krijgt na een lange en vermoeiende vlucht te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen. 

Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de bus te kunnen stappen. Je boekt de reis als een geheel pakket, er is derhalve geen restitutie op de reissom indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden. Overbodig om te zeggen dat onze groepsrondreizen niet geschikt zijn voor rolstoel- of rollatorgebruikers.

Handige telefoonnummers in Suriname:

Politie 115
Spoed eisende hulp 113
Brandweer 110
Inlichtingen, tel. nrs. 108
Tijdmelder 102

Leuke gidsen over Suriname:

Suriname, ANWB-gids 2012
ISBN 978-90-18-03483-2

Nuttige adressen

Surinaamse Ambassade in Nederland

Alexander Gogelweg 2
2517 JH Den Haag
Tel: (+31) (0) 70-3650844
Fax: (+31)(0) 70-3617445

Consulaat Generaal (voor visa)
De Cuserstraat 11
1081 CK Amsterdam
Tel: (+31)(0) 20-6426717
Fax: (+31)(0) 20-6465311

Nederlandse Ambassade in Suriname
Van Roseveltkade 5
Paramaribo
Tel (+597) 477884
Fax (+597) 477792

Enkele interessante websites:

www.waterkant.net
www.starnieuws.com
www.dienstencentrumsuriname.com
www.surinametips.com
www.nederland-suriname.nl
www.digitalewinkelstraatsuriname.com
www.moksimeti2.blogspot.com
www.vaccinatiesopreis.nl
www.yellowpages.sr
www.minov-beip.org
www.surinamedirectory.biz
www.minbuza.nl
www.juspolsuriname.org

De beste manier om een land te steunen is het land te bezoeken. Maar bekijk alvast onderstaande video’s:

https://youtu.be/fkKYYEo8GkQ
       (Erica Terpstra in Suriname)
https://youtu.be/mP-j9f0lNuQ      (Terug naar mijn roti)
https://youtu.be/MSMmuY7I-fo   (Terug naar mijn roti Commewijne)
https://youtu.be/hBvs5sl8SzU         (Terug naar mijn roti Nickerie)
https://youtu.be/on_mY6KQs1A      (Vakantie in Suriname en Curaçao)
https://youtu.be/ahOdV1gJQu8        (Chan Santokhi, interview)
https://www.youtube.com/watch?v=9ttrupXva04  (idem, interview)