Suriname wereldkeuken

De culinaire identiteit van een land heeft te maken met de geschiedenis, de cultuur en vooral: de samenstelling van de bevolking. Zo mag je verwachten dat veel diversiteit ook een spannende keuken oplevert. In dat opzicht ben je in Suriname aan het juiste adres. Over de verschillende bevolkingsgroepen uit de gehele wereld die in Suriname leven, hebben we het al veelvuldig gehad en dat zij een grote verscheidenheid aan gerechten hebben meegebracht, is niet meer vanzelfsprekend. Maar het bijzondere is dat die verschillende eetgewoonten ook elkáár sterk hebben beïnvloed. Zo is de Chinese keuken in Suriname weliswaar herleidbaar tot Kanton, Beijng of Sechuan, maar een exclusieve Surinaamse Tjauw Min smaakt nergens anders (en beter). Andersom gebeurt hetzelfde. Iedere Surinamer (van welke bevolkingsgroep dan ook) maakt thuis bami, hetzij Chinees, hetzij Javaans en geeft daar een eigen schwung aan.
De Surinaamse keuken is dan ook een echte ‘fusion-keuken’, al komt natuurlijk alle eer toe aan de bron van die overheerlijke producten: de Hindoestanen brachten masala, roti en bara, de Javanen pitjil, saoto, bami en nasi, de Chinezen pekingeend, roerbakkunst en zoetzure gerechten, uit de oorspronkelijke ‘krioro kitchen’ komen cassave, zoete aardappel en bakkeljauw, de bekende pom komt uit de Joodse keuken (al zijn de meningen daarover verdeeld), de Europeanen brachten snert, zuurkool en zoutvlees, dat nergens lekkerder smaakt dan in Suriname en last but not least: alles begon met Pepre Watra, de gepeperde vissoep van de inheemsen, de oudste bewoners van Suriname.
Kortom, wie van lekker eten houdt en met een open mind wil genieten van de rijke mix aan etnische specialiteiten, die gaat naar Suriname, het culinair paradijs op aarde.