Stadsleven en bezienswaardigheden

Paramaribo is een levendige stad, met een prachtig historisch centrum. Het centrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, alle gebouwen zijn vrijwel volledig van hout gemaakt. De stad ademt de geschiedenis van Suriname. De koloniale achtergrond van Suriname geeft daarmee ook een typisch Nederlands tintje aan het geheel. Lopend door de straten van Paramaribo zou het best eens kunnen dat je opeens erg Nederlandse dingen tegenkomt: straatnamen, gebouwen, opschriften. Paramaribo is de enige echte stad van Suriname, bijna de helft van de bevolking woont hier. Demografen noemen Paramaribo dan ook wel eens het waterhoofd van Suriname. Alles speelt zich hier af: het bestuur, de economie, de internationale vertegenwoordigingen. 

Maar Paramaribo is in Europeaanse ogen misschien geen echte metropool. De stad is tevens district en de bebouwing is zeer uitgestrekt. Opvallend is ook dat hoogbouw nagenoeg ontbreekt. De Surinamer stelt prijs op zijn eigen vrijstaande huis met perceel. Dat is uiteraard niet voor iedereen weggelegd. Nog steeds wonen veel minderbedeelden in de stad op zogenaamde ‘erven’, achter het voorhuis aan de straat loop je door naar het perceel waarop kleine huisjes staan. De bewoners delen sanitair, water en elektra. Vroeger waren het vooral families die fungeerden als een veilig thuis en waar tante, oma en buurvrouw elkaars kinderen opvingen. Nu is het vaak een toevluchtsoord voor de armen en kanslozen. 

Toch is de stad Paramaribo een prima plaats om uit te gaan, te winkelen en te genieten van de voortreffelijke Surinaamse keuken. Er zijn tal van restaurants, broodjeszaken en terrassen waar het de gehele dag goed toeven is. 

Wij proberen op onze reizen zo veel mogelijk facetten van Paramaribo te tonen. Daarvoor hebben wij een stadswandeling ontworpen die bij elkaar een ochtend in beslsg neemt. De stadswandeling wordt doorgaans afgesloten met een bezoek aan de centrale markt en een lunch bij een van de gezellige kraampjes aan de Waterkant.