Rivieren, flora en fauna

Suriname bestaat voor circa 90% uit jungle en kent een grote diversiteit aan bloemen, planten en dieren. Dit oerwoud maakt deel uit van het grootste tropische regenwoud op aarde, de Amazone, waarvan het grootste deel op Braziliaans grondgebied ligt. Toch heeft Suriname verschillende landschappen: behalve het tropische regenwoud en de savannes tref je aan de kust mangrove aan. Ze groeien op de grens van zout en zoet water en zijn belangrijk als natuurlijke kustbescherming. Suriname is daarom een geliefd studieoord voor biologen uit de gehele wereld. 

Op het strand bij Galibi bevinden zich bijzondere populaties zeeschildpadden die door de lokale bevolking Aitkanti genoemd wordt. Dit is de lederschildpad (Leatherback), de meest voorkomende schildpad; tussen april en juli leggen zij op het strand hun eieren. Dieren die je tijdens het verblijf in het binnenland van Suriname zeker tegen zult komen (en anders wel horen) zijn apen! In de waterrijke gebieden, zoals het Coesewijne reservaat met vloedbossen en savannes kun je vaak reuzenotters, zeekoeien en kaaimannen ontdekken. Zonder volledig te zijn, moet hierbij ook de ongekende rijkdom aan vogelsoorten worden genoemd. Zelfs in de stad. Wie kent niet de kreet ‘grietjebie…grietjebie…’ van de bekendste vogel van Suriname (niet verrassend): de Grietjebie. Tijdens een van de vaste uitstapjes in ons reisprogramma, het natuurreservaat Bigi Pan,  gaan we op zoek naar de rode ibis, een kleine reiger die zich laat zien bij het vallen van de avond.  

Er zijn bedreigingen voor de natuur, met name door de ontbossing en door verontreiniging als gevolg van kleinschalige mijnbouw (met name goudwinning). Suriname heeft echter een lange historie op het gebied van natuurbescherming en ook op dit moment zijn er verschillende organisaties actief, zoals Stinasu, ’s Lands Bosbeheer en wwf-guiana’s. Suriname telt 11 beschermde natuurreservaten, 1 natuurpark en 4 bijzondere beheersgebieden. Het eerste gebied, Brinckheuvel natuurreservaat is al in 1966 als reservaat ingesteld; het grootste is het Centraal Suriname Natuurreservaat (1998) en telt 1,6 miljoen hectare.